Ανενεργή η σιδηροδρομική γραμμή Αμυνταίου-Φλώρινας

Ανενεργή η σιδηροδρομική γραμμή Αμυνταίου-Φλώρινας

Αρ. Πρωτ. 21215/03.08.2011 

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Ο κίνδυνος να επιστρέψει η χώρα μας κοινοτικά κονδύλια, τα οποία διατέθηκαν για την ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αμυνταίου-Φλώρινας, είναι πλέον ορατός. Η συγκεκριμένα γραμμή ανακαινίστηκε, κοστίζοντας 25 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Η νέα γραμμή εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2007 και η λειτουργία της διακόπηκε την 1 Ιουλίου 2010 στο τμήμα Αμύνταιο-Κοζάνη και από τις 30 Ιανουαρίου 2011 στο τμήμα Έδεσσα-Φλώρινα.

Η χώρα μας, λοιπόν, κινδυνεύει να επιστρέψει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 18,75 εκατ. ευρώ για τη γραμμή, που τώρα πλέον δεν λειτουργεί και δεν κυκλοφορούν τρένα. Η σιδηροδρομική γραμμή πρέπει να λειτουργήσει ξανά το φθινόπωρο, έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής, τις πολυάριθμες μετακινήσεις των φοιτητών, αλλά και να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες τουριστικής προβολής και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Συνεπώς, το θέμα που γεννάται δεν αφορά μόνο στην επιστροφή χρημάτων, αλλά την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής, που τόσο ανάγκη την έχει η περιοχή.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει άμεσα η σιδηροδρομική γραμμή Αμυνταίου-Φλώρινας και να μην αναγκαστεί η χώρα μας να επιστρέψει τα κοινοτικά κονδύλια, που δαπανήθηκαν για την ανακατασκευή της;

Απαντήσεις Υπουργείων